Is pizza nou gezond of ongezond?

Home / Blog / Gezondheid / Is pizza nou gezond of ongezond?

Veel mensen denken automatisch dat pizza erg ongezond is. Maar is dit wel echt zo? Er zitten meestal toch veel groenten op pizza’s? Hoe (On)gezond is pizza daadwerkelijk? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Verschillende soorten pizza’s en ingrediënten

Of pizza gezond of ongezond is hangt af van verschillende factoren. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld de ingrediënten die worden gebruikt. Zaken die pizza ongezond maken zijn vooral veel vet en zout. Echter zijn er tegenwoordig ook veel gezonde pizza’s. Deze pizza’s bevatten een stuk minder vet en zout dan reguliere pizza’s, doordat er andere ingrediënten gebruikt worden. Ook worden op dit soort pizza’s vaak erg veel groenten gebruikt, die weer veel vitamines en mineralen bevatten.

Op internet zijn verschillende recepten te vinden om zelf gezonde pizza’s te maken. Je kunt bijvoorbeeld een pizza bodem kopen (gemaakt door een fabrikant van pizzabodems) en deze beleggen, of echt zelf de gehele pizza maken (inclusief bodem). In dit geval kan pizza dus zeker gezond zijn, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.

Verse pizza’s vs diepvriespizza’s

Een ander belangrijk gegeven dat bepaald hoe gezond pizza is, is of het gaat om een verse pizza of een diepvriespizza. Diepvriespizza’s bevatten namelijk weinig goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen over het algemeen. Diepvriespizza’s bevatten meestal echter wel heel veel suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Dit zijn vanzelfsprekend ongezonde stoffen. Ook verse pizza’s zijn niet altijd gezond doordat ze veel vet en zout kunnen bevatten, maar over het algemeen zijn ze wel een stukje gezonder dan diepvriespizza’s. Verse pizza’s bevatten meestal namelijk wat meer gezonde voedingsstoffen, en minder conserveringsmiddelen.

Uiteraard zit er ook nog verschil tussen verse pizza’s van een echte Italiaanse pizzeria (die over het algemeen wat gezonder zijn), en verse pizza’s van een fastfoodketen (die over het algemeen wat ongezonder zijn).

Bekijk ook